paź 23 2014

Boczek pieczony w ziemniakach i kapuście


Komentarze: 0

Składniki:
-ok. 1 kg surowego boczku
-ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków
-1/2 kg kiszonej kapusty
-2-3 ząbki czosnku
-1 marchewka
-sól
-pieprz ziołowy
-przyprawa do mięs
-olej
Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem.  Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek i również skrapiamy olejem.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty. Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem.Na środku układamy boczek. Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 60 minut. Naczynie wyjmujemy z piekarnika.Wystarczy pokroić boczek, dołożyć upieczone ziemniaki i kapustę i obiad jest gotowy.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz