Kotleciki Tereski
Składniki:
-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)
-por (20 dkg
-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)
-2 jajka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki majonezu
-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku
-olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm).
Pora kroimy w talarki. Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemy przyprawą warzywną.
Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.
Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku
Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików. Smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając. Kotleciki nie wymagają długiego smażenia.
Dodaj komentarz