paź 23 2014

Faworki z piekarnika


Komentarze: 0

 Inna wersja faworków, ponieważ zamiast smażenia w głębokim tłuszczu faworki wylądują
w piekarniku.

Składniki:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-3 żółtka
-3 łyżki gęstej śmietany
-2 dkg margaryny lub masła
-1 łyżka spirytusu

 Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Wyjmujemy z lodówki na stolnicę i ciasto kilka razy siekamy nożem, aby wtłoczyć w nie
 jak najwięcej powietrza. Zagniatamy i dzielimy na dwie części.Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.
   Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Kruche, pękające, smaczne a do tego herbatka lub kawa.

alexandra0307 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz